top of page
tape.jpg
tape.jpg

Wat is Medical Taping?


Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen.

De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen.

Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast de behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan.

Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op.

Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden met kinesiotape, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, “Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.
Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast.

De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje :

De Tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
Het ondersteunt het spierstelsel.
Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.

In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Het principe is : Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en bij de behandeling van klachten door overbelasting.

Ook het verminderen van uitstralende pijn, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden.

Hooikoorts en C.O.P.D.

Even extra aandacht aan Hooikoorts en C.O.P.D.

Hoe kan tape nu hierbij werken?

Het uitgangspunt van deze tapemethode is, dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed uitgeoefend kan worden op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van de ruggenmergsegmenten. Medical Tape, dat direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert de huidsensoren die op hun beurt het zenuwstelsel prikkelen.

Er is namelijk een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en het zenuwstelsel, behorend tot de regelsystemen in het lichaam. Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol.

De reflexzones van de longen liggen met name thoracaal op de rug.

De behandeling met Medical Tape bestaat dan ook uit segmentale ondersteuning door een rugtape, die wordt aangebracht in dit bepaalde longgebied.

De verklaring van de verminderde hooikoortsklachten kan onder andere worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme.

Het sympathische systeem komt tot “rust”.

Ook zorgt deze manier van tapen ervoor dat de longen meer opengesteld worden en de luchtwegen wat vrijer gemaakt worden.

Hierdoor kan het benauwde gevoel afnemen. 

Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

Diverse cliënten van mij hebben dit ervaren en hierdoor veel minder last van dit jaarlijkse euvel.

Eerlijkheidshalve te vermelden dat dit niet voor iedereen geldt.


Medical Taping Concept: een zachte stimulans op de huid met een groots effect.

Pijnvrij zonder medicatie. 

Crosslinq

crosslinq-header.jpg

Cross Taping is een uit Azië afkomstige, huidvriendelijke, therapiemethode met rasterpleistertjes die worden ingezet voor het behandelen van o.a. triggerpoints, pijnpunten, acupunctuurpunten en voor het beïnvloeden van de energiebanen in het lichaam (meridianen).
Het doel van de behandeling is, net als bij alle energetische behandelingstechnieken (zoals acupunctuur en acupressuur), de energie weer ongestoord te laten stromen en daardoor het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren.

In de meeste gevallen wordt al kort na het plakken van de CrossLinqs een verbetering van de beweeglijkheid en een duidelijke vermindering van pijn ervaren.

Crosslinq kan o.a. worden toegepast op:

  • Littekens mooier laten genezen

  • Tinnitus (oorsuizen)

  • Triggerpoint bij fibromyalgie

  • Lymfeklierstations ter bevordering van de lymfe afvoer

  • (pijnlijke) bewegingsbeperkingen met pijn op 1 punt

Nog een mogelijkheid om pijn te verminderen zonder medicatie!

bottom of page